Нашият екип

Запознайте се с екипа на Френе

Клише е да се каже, че екипът в една организация е най-важният. За едно училище, обаче, това клише важи в абсолютна степен. Индивидуалността на всеки един от екипа, както и взаимоотношенията с всички от семейството на Френе е пример за нашите Френейчета, от който те могат да се научат как да се отнасят към себе си и към другите и каква нагласа да имат към света като цяло.

Основател и вдъхновител

Николета Петрова

Това е Николета Петрова - основател на ЧНУ "Селестен Френе" и Къща за деца Френе. Тя е нашата неуморна образователна нинджа, която от 2014 година се бори за иновативно и включващо образование в Бургас. За Ники можем да кажем, че задвижва колелото, мести сгради, бута колички, гледа деца - къде нейни, къде на другите, обича и се усмихва толкова много, че успява да зарази всички околни с ентусиазъм и вдъхновение. Нейната работа в училището е Училището. Тя е основател, координатор, учител по душа и образование.

Можете да се обръщате към нея за повече информация относно училището, Къщата за деца, приема, за консултация или просто съвет.

Преподавател

Елисавета Чакърова

С професионализма си, чудесното отношение към децата и към процеса, Ели прави ученето на математика, изобразително изкуство, технологии и предприемачество и компютърно моделиране радост и песен за ученици и родители. Елисавета Чакърова е един от учителите, които са част от "Френе" от самото начало. Ели е завършила математическа гимназия и Университет по Архитектура. Впоследствие, вдъхновена от работата си във "Френе", се квалифицира като педагог, специализира и прави обучения в Монтесори педагогика, сугестопедия и проектно-базирано обучение.

Преподавател

Анна Кунева

Ани е преподавател по български език и литература, математика, околен свят и изобразително изкуство на 6 годишните ученици, но и физическо възпитание на всички ученици от подготвителните паралелки и начален курс. Тя е завършила Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" със специалност Предучилищна педагогика. Ани е с 12 годишен стаж в сферата на образованието и възпитанието, а в ЧНУ “Селесен Френе” е от 2019 година, за голяма наша радост. Благодарение на нейния професионализъм, отдаденост и приятелски нрав, децата с удоволствие постигат устойчиви успехи по всички дисциплини, работят с желание и звънлив смях.

Преподавател

Стефан Петров

Стефан е преподавател по музика и извънкласни дейности - театър, добродетели, финансова грамотност и футбол. Учил е актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ и е завършил психология в БСУ. Вдъхновен от екипа на Френе, в момента изучава магистратура - музикална педагогика, в Шуменски университет. Стефан има пет годишен опит в работата с деца, най-вече в извънкласни дейности, работи във Френе от две години, а от учебната 21/22 е хоноруван преподавател. Най-голямата сила на Стефан в работата с деца е умението му да грабва тяхното внимание и да повишава любовта им към изкуството.

Това, че има много голям диапазон от опитности, му позволява да "жонглира" с различни техники и методи, благодарение на които е забавен, интересен и вдъхновяващ преподавател.

Преподавател

Диляна Йовчева

Диляна Йовчева е преподавател по Български език и литература и Английски език. Тя е завършила Английска гимназия „Гео Милев“ в гр. Бургас и магистратура по „Предучилищна и начална училищна педагогика с Английски език“ в университет „Проф.д-р Асен Златаров“. Също така тя завършва магистратура по икономика на туризма в ВИНС, гр. Варна, но съвсем скоро осъзнава, че я влече друго - работата с деца. Диляна е с 8 годишен стаж в сферата на образованието, а в ЧНУ „Селестен Френе“ от учебната 2021/2022.

Нейната способност да намира правилния път към децата в съчетание с професионализма ú правят часовете ú интересни и мотивиращи.

Преподавател

Ели Чолакова

Ели Чолакова е помощник-възпитател във Френе. Води часовете по приложен английски и мисиите “Дизайн Шампиони” на Red Paper Plane. Завършила е Изкуство и културен мениджмънт в Холандия и от скоро е в България, вдъхновена да прави промяната в родния си град. Определя себе си като артистична, гъвкава и винаги отворена за нови вълнуващи неща.  Във Френе работи с мотото “Тук съм за да се уча от децата, докато ги подпомагам в процеса на развиване на талантите си”. През 2019 е част от Лятната академия на Френе и преподава в творческите часове, също така е един от създателите на ​​лятна школа за деца с фокус меките умения, тя е и водещ и преподавател в различни работилници.

Ели е част от екипа на Френе от учебната 2021/2022.

Ели споделя: "Винаги съм харесвала децата... Да, това може би сте го чували от всеки учител. Преди години ми се яви една визия в съня ми, че мисията на живота ми е да помагам на другите без те да разбират, че им помагам и след това се появиха деца. Като човек, който следва интуицията си приех това за знак, който не трябва да подминавам. Така и разработихме с една приятелка лятна школа за цветномислещи деца, която се фокусира върху развитието на меки умения, емоционална интелигентност и лидерство у децата от ранна детска възраст. В началото на 20-те ми години започнах да виждам липсата на изграждането на тези умения у мен, поради закостенялото ни „традиционно“ образование и това ме мотивира да го дам на бъдещото поколение и заедно с тях да уча и аз. Влизох във Френе с намерението „аз уча повече от децата, отколкото те от мен, аз съм там просто за да им дам ресурсите, методите и подкрепата да случват това, което въображението им ражда, а ако са безидейни да ги подпомогна в развиването на въображението им“. Смятам, че това е едно от водещите качества на най-успешните хора в днешно време – тези, които са щастливи, вдъхновени и удовлетворени от това, което правят. „Всичко е възможно“ е мотото, което следвам. За мен е важно да давам на децата свободата да се изразяват, да бъдат изслушани и чути. Да култивираш и запазиш детето в себе си, да го чуваш е нещо, което учим от децата и то е безценно."

Помощник - възпитател

Цвети Добринова

Повечето деца й казват Цвете. Някои от най-големите, които знаят цялото й име - Мира. Цветомира се грижи за сговора в групата на най-малките във “Френе” от 2021 като помощник - възпитател. Влаковете я отвеждат на различни гари. От Плевен в Пловдив, където е учила, после работи в София като професионален четец, а радиото я преследва през целия й съзнателен живот. Последната спирка е Бургас. Тук е морето, сърцето, детето, “Френе”:) Често се описва така: “Притежавам огромно въображение, за да компенсирам, това което не съм и имам огромно чувство за хумор, за да компенсирам, това което съм...”

По коридорите и в стаята можеш често да чуеш Цвети как сериозно обяснява на малките титани, че животът е шарен и всеки ден ни предлага различни сюжети,че всеки един от нас е различен, необикновен, уникален и в същото време всеки един от нас може и трябва да бъде ДОБЪР и ТОЛЕРАНТЕН!

Преподавател

Иван Тодоров

Името Иван е едно от най-често срещаните, но Иван като пътешественик, човек със собствен бизнес, кулинар, запален човек на изкуството, кино маниак, а вече и учител на най-малките френейчета има само във Френе! Като млад учител иска да научи децата да си задават въпроси: „Какво?“, „Как?“, „Къде?“, „Защо?” и да търсят отговори; да мислят критично, да откриват своите истини за живота, да имат собствена позиция и достойно да я отстояват, да бъдат мислещи личности.

Иван обича децата и работата с тях. Уют, творчество и разбирателство са трите думи, които описват учителя в него. Той смята, че добрият учител трябва да е добър човек, да излъчва позитивно отношение, но и справедливост. Богатият му опит извън образователната система му дава едно много ценно качество – личен пример, с който може да обогатява децата, да ги мотивира да растат уверени и смели, но в същото време емпатични и отзивчиви към другите. За него екипната работа е нещо много важно, която допринася за това всички да учат едни от други - както колектива, така и децата. В практиката си използва методите на учене чрез игра, винаги има по нещо ново в джоба си, с което да омагьоса децата. Самият той се опитва да учи и развива нови умения, с които да ангажира децата. Едно от най-силните му качества е, че правейки нещо инвестира себе си на 101 %.

ЧНУ „Селестен Френе“ е мястото, където изпитва свобода, радост и вдъхновение от работата си и се мотивира всеки ден да дава повече и повече.

Преподавател

Десислава Стоянова​

Архитект Десислава Стоянова е преподавател по архитектура за деца. Архитектурата за нея е езикът на средата, в която живеем. Разбирането на този език ни помага да разберем света около нас. А когато сме готови да го говорим, ни дава силата да променяме. ​Ролята й като преподавател е да направи разбираем езика на архитектурата за децата, да им помогне да разширят своите познания за света и да провокира тяхното въображение и творчески потенциал. Всяко занимание по архитектура е малък проект- предизвикателство, който стимулира знания в различни сфери на науките и изкуствата,  развива разнообразни умения и помага на децата да постигат по-голяма увереност в себе си.

В училище Френе вярваме в супер силата на мултидисциплинарното обучение и специалното място на архитектурата в него.

Десислава Стоянова е завършила УАСГ-София и от 2005 г. работи като архитект. Заедно с екипа на архитектурно студио "Мото" е носител на много архитектурни награди. Работи с деца от 2011 г. под формата на детски работилници и курсове по архитектура за деца.

Преподавател

Теодора Николова

Теодора Чаушева е лингвист по японски и английски език и учител по Японски в ЧНУ “Селестен Френе”. За нея езиците отварят врати към други светове и култури, които разширяват нашият мироглед. Тя е на мнение, че колкото по-отрано се запознаем с тях, толкова по-възприемчиви и толерантни ставаме към различното близко и далечно. Завършила е ВТУ “Кирил и Методий”, а преподавател става през 2018 година. Опитът й включва преподаване на деца и възрастни на всякакви нива и подготовка на ученици за международни сертификати.

Заместник-директор

Цонка Желязкова

Цонка е заместник директор по административно-стопанска дейност във Френе от 2018 година. Завършила е магистратура по "Мениджмънт на услугите и организациите за неформално образование” и има следдипломна квалификация за учител по философия и учител по история. Цонка вижда административната работа като един от основните начини за осигуряване на стабилност и качество на училищната дейност. Заниманието с документи, таблици и формуляри ѝ дава увереността, че ЧНУ "Селестен Френе" върви към установяване, което дава систематичност и устойчиво знание и занапред.

Предизвикателство и удоволствие за нея е да преобразява тази наглед скучновата работа в лесен за възприемане процес или продукт, който да служи на екипа на Френе и на общността всекидневно и ефективно.

 

Предишният й опит включва работа като специалист "Младежки дейности" в Областен съвет на БЧК - Бургас - работа с доброволци в сферата на неформалното образование. Тя е и дългогодишен доброволец в БМЧК.

 

За работата си във “Френе” казва:

“Завръщайки се в родния Бургас, търсех да открия общност, която споделя моите принципи на работа и устременост към развитие на неформалното образование. Такива хора намерих във "Френе" и това ме прави истински вдъхновена. За мен работата в екип носи удоволствие и вярвам, че тя е ключ към дългосрочни и устойчиви промени. Вече знам, че има с кого да мечтая и работя за просперитета на образованието в Бургас.”

Директор

Калбие Хаджиибрахим

Това е Кали, тя е директор на ЧНУ “Селестен Френе”, но освен това преподава родинознание. Тя споделя, че се чувства щастлива да е част от екипа на училището. Завършила е Начална училищна педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив. Придобива магистратура по Педагогика на обучението по ФВС в ШУ „Епископ Константин Преславски“, а през 2018 г. добавя към списъка II-а професионално-квалификационна степен в СУ „ Климент Охридски“ София. Кали има 25 години педагогически стаж, от който близо 20 години е заемала ръководна позиция в държавно училище.

Определя работата с екипа и с методите на преподаване в ЧНУ “Селестен Френе” са удоволствие и растеж в професионалния й път. Вярва, че Френе е училище, което е добре адаптирано към нуждите на учениците и учителите. То развива в младите хора всички необходими способности за живота през ХХІ век, а знанията не се предоставят готови. Полагат се основите на отношение към ученето, работата и гражданската ангажираност на детето за в бъдеще.

„Най-добрите учители постигат резултати, като помагат на учениците да дават най-доброто, на което са способни.“

Сър Кен Робинсън